Парох коме је ускраћен боравак у Црној Гори: Не идем одавде

Парох берански Стефан Милановић, коме је недавно ускраћен привремени боравак у Црној Гори каже да не иде нигде из Црне Горе и да се заклео животом да ће бранити светиње.

„Не идем нигде из моје Црне Горе! Не идем од Цетињског манастира и Светог Петра, поред чијег кивота сам се школовао. Нећу да се поздрављам ни са Светим Василијем, крај чијих светих моштију сам многе службе отпојао у Острошкој пештери. Овде остајем. Ово је мој дом! Мој Свети Ђорђе у Беранама одлично зна да сам уз њега. Супруга ми је држављанка Црне Горе. Снимак моје ћерке док пева да не да светиње је обишао свет. У октобру ми стиже наследник којег ћу дочекати чистог образа! Заклео сам се да ћу животом бранити светиње! Нема предаје, ни милиметар, а не метар мајко Цркво! Тако ће и да остане!“, рекао је парох Миловановић за „Новости“

Парох је недавно добио решење МУП-а Црне Горе, којим му се одбија захтев продужавање боравка у тој држави на основу склопљеног брака са црногорском држављанком и исказује му се мера напуштања Црне Горе у року од 30 дана.

Он је рекао да му боравак није продужен јер су из Центра безбедности Беране 8. маја поднели кривичну пријаву против њега и још неколико свештеника, јер су на Ђурђевдан обављали основну верску и свештеничку дужност молитвеним ходом улицама Берана. Напоменуо је да су тада поштовали све здравствене мере Националног координационог тела.

Каже да је без суда окривљен и осуђен иако против њега и осталих свештеника није подигнута оптужница.

Оценио је поступак као напад не само на СПЦ већ и на православну породицу.

„На силу желе да раздвоје породицу јер су ми супруга и ћерка држављанке Црне Горе, позивајући се на непостојећу пресуду. Штавише ако је Црна Гора грађанска држава, онда овим решењем крши моја и грађанска права моје породице супротно свом Уставу, Кривичном законику и Европској конвенцији за људска права“, рекао је парох.