Помпео: Иран развија ракетни програм да би цео свет држао као таоце

Иран жели да се обезбеди интерконтиненталним балистичким ракетама како би „цео свет држао као таоце“, сматра амерички државни секретар Мајк Помпео.

Помпео: Иран развија ракетни програм да би цео свет држао као таоце

„Они (Иранци) настављају да развијају свој ракетни програм којим се крши резолуција Савета безбедности Уједињених нација 2231. Из тог разлога сматрамо да је веома важно да се свет уједини како би се продужио ембарго на испоруку оружја (Техерану), који истиче за свега неколико месеци, средином октобра. Сматрамо да би то било трагично опасно за регион и да би стварало нестабилност на Блиском истоку“, рекао је он.

Помпео је изразио мишљење да Иран намерава да створи војни потенцијал, захваљујући којем ће моћи не само да уништи средства противваздухопловне одбране у региону, већ и да гранатира оближње територије.

Он је додао да је амерички свемирски програм повезан са војним развојем.

„Иранци, наравно, тврде да је програм мирнодопски и да је намењен за слање (у свемир) комерцијалних сателита. Али, мислим да је међународна заједница паметнија и да схвата да је тај програм дубоко повезан са њиховом жељом (Иранаца) да дођу у посед ракетног система све већег домета, како би могли читав свет да држе као таоце“, истакао је Помпео.

Помпео је такође недавно изјавио да САД неће дозволити да руски и кинески авиони уђу у састав наоружања Ирана, јер би тиме, како је рекао, Европа и Азија могле да се нађу под нишаном Техерана.

С тим у вези, САД су крајем јуна предале Савету безбедности Уједињених нација нацрт резолуције о продужењу ембарга на оружје Ирану.

 

 

Сптуњик

Коментари: