Руски генерал: Турска покушава да пронађе „слабе тачке“ код С-400

Тестирање С-400 омогућило је турским војницима да оцене ефикасност руских система и, вероватно, нађемо слабе тачке, изјавио је бивши саветник команданта противваздушне одбране Копнених снага СССР генерал-потпоручник Александар Лузан.

Руски генерал: Турска покушава да пронађе „слабе тачке“ код С-400
© SPUTNIK / SERGEY MALGAVKO
С-400 системи постављени на Криму

„Током тестирања противваздушних ракетних система С-400 турска војска је изводила електронска гађања авиона. То је омогућило да се истовремено проуче специфичност употребе, оцени ефикасност, а можда је циљ био и да се пронађу слаба места система“, изјавио је Лузан.

Генерал је нагласио да се из С-400 не може извући технологије, „стога њихове карактеристике морају откривати емпиријским путем“.

Портал „Fighter Jets World“ раније је саопштио да је турска војска почела са новим тестирањима противваздушних ракетних система С-400 против америчких ловаца Ф-16 и Ф-4 на авиобази Муртед, недалеко од Анкаре.

Прошле године Русија је испунила обавезе из првог уговора о испоруци четири дивизије С-400 Турској, у вредности од 2,5 милиона долара. У јуну су Русија и Турска постигле начелни споразум о испоруци другог комплета система ПВО.

Спутњик

Коментари: