(ВИДЕО) Уживо: Протест испред Скупштине

У Београду је почело окупљање демонстраната који су, упркос донетој мери о забрани окупљања више од 10 људи на јавним местима, ипак одлучили да изађу на улице. Протест је почео и у другим градовима Србије.

Грађани се окупљају испред Народне скупштине и у Пионирском парку. Иза Дома народне скупштине полако се распоређују полицијске снаге.

Подсетимо, протести су започети у уторак као реакција на најављено увођење полицијског часа, али су исте вечери прерасле у покушај упада у Скупштину, бацање сузавца, каменица, хапшења, полицијске акције за разбијање демонстрација.

И следеће вече било је нереда, али су синоћни протести, одржани под слоганом „Седи, не наседај“, протекли мирно. Том поруком демонстранти су желели да пошаљу поруку да на улицама нису због нереда.

Демонстранти се окупљају и у Зрењанину и Суботици

 

Демонстранти у Новом Саду кренули су са Трга слободе ка ауто-путу, јавили су локални медији. Како су пренели, они су дошли до раскрснице Темеринске и Партизанске улице и наставили како би блокирали ауто-пут.

 

Пред скупштину Србије, где се већ налази више десетина десничара, стигли су и припадници Левог блока, а саобраћај испред парламента око 19.30 је заустављен, преноси Танјуг.

И једни и други дошли су упркос критичној епидемиолошкој ситуацији и мерама забране јавног окупљања више од 10 људи – десничари са транспарентима којима поручују да не дају Косово, али ни Крим, а левичари да, како су рекли, подрже здравствене раднике, који, иначе, већ данима апелују на грађане да поштују заштитне мере, јер су они исцрпљени, а болнице пребукиране, пише Танјуг.

Протести су почели и у другим градовима, као што су Ниш и Ваљево

 

Новосађани су се окупили на Тргу слободе, а протестни скуп је почео минутом ћутања за све преминуле од вируса корона.