Немачки бизнисмен добио од британских обавештајаца формулу „новичока“ ─ и нестао без трага

Топ менаџер највеће немачке финансијске компаније „Вајркард“ (Wirecard) Јан Марсалек поседовао је формулу нервног агенса „новичок“, којом су отровани бивши руски обавештајац Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија, као и тајна документа која је показао партнерима и похвавши се да их је добио од британских обавештајаца. Убрзо након тога је нестао.

Како се испоставило, Марсалек се хвалио својим везама са специјалним службама желећи да убеди партнере да „Вајркард“ поседује инсајдерске информације. Као доказ показао је документа повезана са познатим случајем Скрипаља.

Поред формуле отровне супстанце, он је имао извештаје стручњака из Организације за забрану хемијског оружја о истрази у Солсберију, па чак и извештај Москве у којем је наведено да је супстанца којом су Скрипаљи отровани направљена у британској војној лабораторији Портон Даун, саопштио је „Фајненшел Тајмс“.

Немачки бизнисмен је нестао након што је добио отказ у компанији у јуну ове године. Убрзо се сазнало да је са рачуна „Вајркарда“, који се бавио издавањем криптовалута и имао добру репутацију у међународним финансијским круговима – нестало 1,9 милиона евра.

Компанија је банкротирала, њен директор Маркус Браун је ухапшен, а Марсалека нико не може да пронађе. Постојале су сумње да је бежао из Немачке на Филипине, иако су локалне власти си демантовале то.

 

Спутњик