Ердоган гарантовао Путину: Хришћанске светиње у Аја Софији ће бити очуване

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, разговарали су телефоном, између осталог, о промени статуса Аја Софије из музеја у џамију. Ердоган је Путину гарантовао да ће странци моћи да уђу у Аја Софију, као и да ће хришћанске светиње бити очуване, саопштила је прес-служба Кремља.

Ердоган гарантовао Путину: Хришћанске светиње у Аја Софији ће бити очуване

„Председник Турске дао је (Путину) одговарајућа појашњења, истакавши да ће приступ том јединственом споменику светске цивилизације бити загарантован свима који желе да га посете, укључујући страним држављанима, као и да ће хришћанске светиње бити очуване“, наведено је у саопштењу.

Руски лидер је током разговора скренуо пажњу турском лидеру на значајан одјек који је у Русији изазвала одлука да промени статус Аја Софије у Истанбулу.

Током разговора размотрене су бројне актуелне теме, као што је економска сарадња и ситуација у Сирији и Либији, наведено је у саопштењу администрације турског председника.

„Стране су разговарале, пре свега, о економским питањима, корацима за проширење билатералних односа, као и о борби против пандемије вируса корона. Лидери двеју земаља су такође оценили ситуацију у Либији и Сирији и дотакли се других регионалних питања“, наведено је у саопштењу.

Либија и Сирија

Председници су се дотакли теме Либије, истакавши поново потребу за прекидом оружаних сукоба и за повратком преговарачком процесу у тој земљи.

Путин и Ердоган такође су високо оценили сарадњу Министарстава одбране двеју земаља, која су омогућила да се стабилизује ситуација у сиријском Идлибу.

„Настављена је расправа о актуелним питањима међународног дневног реда. Акценат је био и на важности појачавања напора за регулисање ситуације у Сирији, укључујући и у Астанском формату, ослањајући се на споразуме који су настали након руско-турско-иранског самита (путем видео-конференције) одржаном 1. јула“, наведено у саопштењу прес-службе Кремља.

Шефови двеју држава договорили су се да и даље одржавају редовне дијалоге, укључујући и на највишем нивоу.

Разговор је одржан на иницијативу турске стране.

Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године да се ова светиња претвори у музеј. Прва молитва биће одржана у петак, 24. јула.

Спутник

Коментари: