Молдавија: Неопходна интеграција са Евроазијском унијом

Данас је интеракција између Молдавије и Евроазијске економске уније приватни пословни пројекат, тако да многи у земљи нису добро упознати са таквом сарадњом, изјавила је рекла директорица Центра за стратешке студије и реформе Галина Шелар у коментару за Евроазија.екперт.

Молдавија: Неопходна интеграција са Евроазијском унијом
Према њеним речима, ситуација са упућеношћу грађана представља проблем у условима када су евроазијско тржиште и посебно руско тржиште изузетно неопходни за молдавске предузетнике.

„Молдавија је премало свесна развоја сарадње у оквиру Евроазијске економске уније. Интеракција између Молдавије и земаља заједнице изграђена је на билатералној основи, а већином говоримо о приватним пословним пројектима. А то је у условима колико је тржиште ЕАЕУ и Русије пре свега витално за пољопривредне произвођаче Молдавије “, каже експерт.

Шелар наглашава да би у области повртларства и воћарства спровођење заједничких пројеката у складу са препорукама Евроазијске економске комисије било од обостраног интереса.

Истовремено је критиковала положај молдавских власти које, иако говоре о могућностима да се користе постојеће преференције у интересу републике, то у ствари и не раде. Поред тога, идеје о интеграцији често искривљују, што „значајно успорава“ рад у овом правцу.

Њуз Фронт

Коментари: