САД: Како се Венецуеланци приморавају да гладују ради демократије

Америчка администрација пооштрава испоруке, присиљавајући компаније да одбију рад са Каракасом, преноси Ројтерс.

САД: Како се Венецуеланци приморавају да гладују ради демократије

Сједињене Државе увеле су казнене мере против венецуеланског народа ради свргавања изабраног председника републике, међутим, тај чланак наглашава да је Мадуро могао да остане на власти, „разочарајући администрацију америчког председника Доналда Трампа“.

С тим у вези, Вашингтон већ неколико месеци ради на механизмима за притисак на поморску индустрију како би пооштрио контролу над спровођењем санкција. Како је агенцији рекао специјални изасланик САД за Венецуелу Елиот Абрамс, то се ради како би се изоловала Венецуела.

„Видећете да већина бродовласника и осигуратеља и капетана управо окрећу леђа Венецуели“, рекао је званичник. „То једноставно није вредно гњаваже или ризика за њих.“

Сада САД врше притисак не само на бродске компаније, већ и на осигураватеље, сертификационе организације, па чак и државе чија бродица под заставом лети у Венецуелу.

Лојдс Регистер, један од водећих светских класификатора бродова, саопштио је да мора да престане да пружа услуге осам танкера који тргују Венецуелом.

Абрамс заузврат с поносом изјављује да се врши притисак на бродску индустрију. Према његовим речима, неке компаније су буквално молиле Васхингтон да уклони њихова пловила са црне листе, јер су изгубиле лиценцу када су бродови били у отвореном мору.

„Америчке санкције довеле су до тога да је венецуелански извоз нафте на најнижи ниво у 80 година“, пише Реутерс. „То је довело до чињенице да га је социјалистичка влада председника Ницоласа Мадура лишила главног извора прихода, а власти нису имале довољно новца за увоз основних добара, као што су храна и лекови.“

Раније је Њуз Фронт објавио да Каракас покушава осигурати повраћај венецуеланског злата у поседу Банке Енглеске. Британски регулатор држи злато у вредности од милијарду долара у власништву владе Боливарске републике. Каракас је хтео да користи племенити метал за куповину хране и медицинске опреме за републику која пати од пандемије и америчких санкција. Постићи повраћај злата није успео чак ни на суду.

Њуз Фронт

Коментари: