Турска захтева повлачење Хафтарових снага у Либији

Јединице Либијске националне армије на челу са фелдмаршалом Халифом Хафтаром, треба да се повуку из Сирта и Џуфре, у противном ће против њих бити покренута војна операција, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Турска захтева повлачење Хафтарових снага у Либији
Калифа Хафтар / Print screen Youtube

„Хафтар треба да се повуче из Сирта и Џуфре. То смо пренели руској страни. Сада је у току припрема за војну операцију у Сирту, мада још увек чекамо решење за преговарачким столом. Али ако он (Хафтар) не одступи, тада ће се показати та одлучност“, рекао је Чавушоглу за телевизију ТРТ.
Према његовим речима, Турска сматра да је политичко решење једино могуће за либијску кризу.

„Иако се примирје тренутно поштује, оно не ради у интересу либијске владе, пошто се она боји да Хафтар није искрен. Мислимо да он покушава да добије на времену и поново се припреми за напад. Либијска влада сматра да прво треба да се виде смернице и ако оне дају одговарајуће услове, пристаће на примирје“, додао је турски министар.

У Либији траје сукоб између Владе националног споразума Фајеза Сараџа, која контролише Триполи и територије на западу земље, и Либијске националне армије (ЛНА) под командом Халифе Хафтара, која сарађује са парламентом који заседа на истоку земље. Владу националног апаса подржава Турска, а ЛНА – Египат.

Спутник

Коментари: