Пентагон поручио прве ловце Ф-15 за хиперсонично оружје

Пентагон је поручио прве модернизоване ловце Ф-15EИКС који могу да носе хиперсонично оружје, саопштила је компанија „Боинг“.
Пентагон поручио прве ловце Ф-15 за хиперсонично оружје

„Ваздухопловне снаге САД потписале су са ‘Боингом’ уговор вредан скоро 1,2 милијарде долара за производњу прве партије (од осам) савремених ловаца Ф-15EИКС. Тај ловац носи више оружја него било који други ловац његове класе и у стању је да лансира хиперсончно оружје дужине око седам метара и тежине око 3,2 тоне“, наведено је у документу.

Поред тога, америчке ваздухопловне снаге су најавиле трајни уговор о набавци неодређеног броја тог модела ловаца у износу од 23 милијарде долара.

„У плановима се помиње 144 авиона“, додаје се у документу.

Према извештају са сајта америчког ваздухопловства, првих осам авиона ће бити распоређено на авио-бази „Еглин“ на Флориди, где ће учествовати у тестирањима. Прве две летелице требало би да буду произведене у другом кварталу следеће године, а преосталих шест – 2023. године. Убудуће би требало да замене Ф-15Ц/Д.

Часопис „Нешенал интерест“ пише да је тај авион, за разлику од других, чак и савременијих модела – укључујући Ф-35, у стању да достигне брзину већу од три маха, што омогућује да хиперсонично оружје добије добру стартну брзину. Ф-35, с једне стране, има двоструко мању брзину, а с друге стране, хиперсонично оружје таквих димензија не може да стане у његов простор за чување оружја.

Раније је помоћник директора за хиперсонична истраживања Пентагона Мајк Вајт изјавио да САД заостају за Русијом у области хиперсоничног оружја будући да је Вашинтон још давно одлучио да одустане од примене таквих технологија у новим системима наоружања и ослонио се на друге војне компоненте.

Иначе, Русија је до сада тестирала неколико врста хиперсоничних ракета које се могу лансирати са бродова, подморница, али и са копна и из ваздуха. Ради се о ракетама „Циркон“, „Авангард“ и „Кинџал“, а према најавама руских званичника, ради се на развоју још десетак пројеката.

Спутњик

Коментари: