Свештеник на информативном разговору због ауто-литије у Бијелом Пољу

У Центар безбедности Бијело Поље на информативни разговор, у својству грађанина, позван је протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, парох затонско-брзавски и ивањски, због ауто-литије, која је у недељу одржана на релацији Беране-Бијело Поље, саопштила је Митрополија црногорско-приморска (МЦП).

Свештеник на информативном разговору због ауто-литије у Бијелом Пољу
Литија је, како се наводи, одржана поводом славе града и бјелопољског Храма Светих апостола Петра и Павла, и током скупа нису прекршене здравствене мере које је прописало црногорско Национално координационо тело за заразне болести (НКТ).

Јанковић је у изјави датој службенику ЦБ Бијело Поље рекао да је за ауто-литију, која се кретала из Берана ка Бијелом Пољу, сазнао преко друштвених мрежа, те да је и сам, будући свештено лице, кренуо ка Цркви Светих апостола Петра и Павла, али је заустављен у месту Ракоње, саопштила је МЦП на свом сајту.

Додаје се да је од службеника полиције Јанковић тражио писмено овлашћење којим се од надлежних органа забрањује кретање, али га није добио.

Свештеник Јанковић сматра да је тим чином прекршено основно људско право о слободи кретања, загарантовано Уставом Црне Горе и Конвенцијом о заштити људских права и слободе кретања.

Он каже да су људи, који су самоиницијативно кренули ка Храму Светих апостола Петра и Павла, само желели да, поштујући мјере НКТ и не излазећи из својих аутомобила, обележе славу храма и града, јер им због епидемиолошке ситуације није омогућено да прусуствују службама.

То им, међутим, како је додао, није било дозвољено.

Према мишљењу затонског пароха, Управа полиције је прекршила Устав Црне Горе и довела у питање здравље грађана.

Још једном напомиње да није организовао, нити позивао икога да му се придружи, те да ничим није прекршио мере НКТ-а, нити угрозио животе и здравље људи.

Након што је протојереј-ставрофор Синиша Јанковић, после двоипочасовног задржавања, напустио ЦБ Бијело Поље, на информативни разговор је позван и свештеник Милосав Јовановић, парох бјелопољски, навела је МЦП.

РТВ

Коментари: