СЗО: Свет се неће вратити у догледној будућности у некадашњу нормалу

Свет се неће вратити у „догледној будућности у некадашњу нормалу“, оценила је данас Светска здравствена организација (СЗО), дан након рекордних 230.000 нових случајева заразе коронавирусом у свету.

СЗО: Свет се неће вратити у догледној будућности у некадашњу нормалу

„Вирус остаје јавни непријатељ број један, али поступци бројних влада и људи то не одражавају“, рекао је медијима генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус, који је оценио да „превише земаља иде у погрешном правцу“.

Он зато сматра да „неће бити повратка у некадашњу нормалу у догледној будућности“.

Док су бројне земље, посебно у Европи и Азији, ставиле епидемију под контролу, како је указао, код превише других земаља се види кретање вируса у погрешном правцу.

„Ако се не поштују основе, једини смер у којем ће се кретати пандемија је на горе и горе и горе“, рекао је генерални директор СЗО.

Гебрејесус је критиковао политичке лидере због различитих порука о епидемији које штете поверењу, али није навео ниједно име.

Он је позвао земље да усвоје свеобухватну стратегију за сузбијање великог броја заражених у бројним земљама, напомињуц́и да отприлике половина свих нових случајева сада долази из Америке.

Рекао је да је направљена мапа пута пандемије и да никада није касно да се контролише њено ширење, чак и на местима са експлозивном трансмисијом.

Тим СЗО отпутовао је у Кину како би истражио порекло новог коронавируса, који је први пут откривен у граду Вухан. Чланови тима налазе се у карантину, према стандардној процедури, пре него што започну рад са кинеским научницима, изјавио је шеф за ванредне ситуације СЗО Мајк Рајан.

Бета/Ројтерс

Коментари: