Здравствени систем Србије пред пуцањем

Војвођански секретар за здравство Зоран Гојковић упозорио је данас још једном да је здравствени систем Србије пред пуцањем и да прети сценарио из Италије и Шпаније, уколико сви не буду поштовали прописане мере заштите.

Гојковић је, због неодоговорног понашања грађана, казао да је за то да они који не носе маску потпишу да не желе помоћ, наводећи да, међутим, тај сценарио, ипак, није могућ јер је у Србији обавезно лечење.

„Видећемо за седам дана шта нам доносе мере, да ли смо се дозвали памети“, рекао је Гојковић за ТВ Прва.

Приметио је да су многи мислили да је вирус корона безазлена ствар, али да се очекивало да ће током два месеца сазрети свест људи, наводећи да у неким земљама у другом таласу нема великог броја заражених.

‘Нама то засад не иде. Покушавамо да вратимо живот у нормалне токове. Не можемо да будемо затворени годину, две-три, али да треба да научимо да не можемо до вакцине да се понашамо као пре короне“, нагласио је Гојковић.

Додао је да ношење маске на отвореном још није прописано као обавезно и да се препоручује и да би било пожељно.

“Ко је држао дистанцу, водио рачуна о личној хигијени и носио маску, није имао проблем“, навео је Гојковић.

Коментаришући то што је 11 одсто испитаника у једној анкети рекло да их мере уопште не интересују, Гојковић је упозорио да постоји опасност да пет или десет хиљада људи одједном дође у болницу.

Спутник