Чанак: Амфилохијеви „среброљупци“ и Путинова администрација

Читав Балкан је систем спојених судова. И зато је покушај државног удара у Црној Гори 2016. године имао за циљ не само обарање власти и саме независности Црне Горе, него и демонстрацију руске империјалне силе земљама у региону. Исто тако и ови протести у Црној Гори, који се представљају као некаква борба против верских неслобода, нису ништа друго него удруживање интереса руске администрације и Амфилохијевих среброљубаца, а уједно и демонстрација употребе Српске православе цркве за потребе мобилизације противника прозападног курса једне земље. Дакле, алат који би сутра могао да се употреби и у Србији, казао је у интервјуу Побједи председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак.

Чанак је између осталог казао да постоји једна закономерност у политичком животу Србије у томе да, што је неко ближи, да употребим веома еуфемистичан израз Путиновој администрацији, то је оштрији према Црној Гори. И то дебело иза границе неукуса. Разлог за то је врло једноставан. Црна Гора која је независна, суверена и надасве демократска, прозападна чланица НАТО-а, за проруски фактор у Србији представља „одметнуту српску земљу”.

Ту је дошло до симбиозе идеологије „велике Србије” и интереса империјалне Русије која без обарања овакве Црне Горе, нема излаз на топло море, осим кроз Босфор, тврди Ненад Чанак.

ИН4С