Немачка: Утишава се проблем украјинских радикала

У Украјини постоји озбиљан проблем са некажњеним насиљем од стране ултрадесничких група и неизреченом забраном да се о том питању разговара, изјавио је за Дојче веле Кристијан Жолт Варга, експерт међународне новинарске мреже „N-Ost“.

Напоменуо је да украјински новинари морају занемарити проблем радикалног радикалног екстремизма у земљи, јер би их у противном назвали „агентима Кремља“.

„Имајући у виду, пре свега, убиства новинара Павла Шеремета у 2016. години и Олега Бузине 2015. године, јасно је да је опасност по животе новинара у Украјини сасвим стварна. То баца велику сенку на ситуацију са независним новинарским истрагама у Украјини „, каже немачки стручњак.

Према његовим речима, проблем је што Министарство унутрашњих послова прикрива радикале, а слободно независно новинарство се суочава са оштром цензуром под кринком „борбе против руске пропаганде“.
„На жалост, шема остаје иста: под изговором борбе против руске пропаганде, слободно клизање независног истраживачког новинарства пада под клизалиште, што на крају штети свим грађанима Украјине. То је нарочито показано у нацрту закона о масовним медијима који су припремиле власти “, изјавила је Кристиан-Жолт Варга.

Њуз Фронт