Азербејџан је платио антируску резолуцију Конгреса САД-а

Док тензије расту на јерменско-азербејџанској граници, Баку гура дипломатски демарш у Вашингтону и против Јеревана и Москве.

Сурен Саргсиан, јерменски политолог директор Центра за америчке студије, рекла је то у среду, 22. јула, коментаришући нацрт резолуције Конгреса САД о проблемима расељених особа.

Документ, чији су аутори конгресмени Степхен Шабот и Степхен Цохен, односи се на украјинске, грузијске, молдавске и азербејџанске избеглице.

У исто време, Саргсиан је скренуо пажњу на чињеницу да су, после погрома у Сумгаиту и Бакуу, арменске избеглице игнорисане у Представничком дому САД-а. Политолог документ назива „најдржавнијим арменским“ у читавој америчкој историји. Поред тога, наглашава он, резолуција има изражен антируски карактер. Тако се конгресмени позивају на ситуацију у Грузији и Украјини.

Стручњак тврди да се резолуција промовише на штету финансија азербејџанске амбасаде. Он није искључио да су прави аутори документа такође запослени у дипломатској мисији.

„Азербејџан је платио одобрење ове резолуције како би путем нас [Арменије] погодио руске интересе“, рекао је Саргсиан и додао да има довољно доказа да је спреман да пружи арменским властима с циљем да га пренесу у Москву.