Украјина: Спремни смо на компромисе како би окончали рат у Донбасу

Први украјински председник Леонид Кравчук, који је у четвртак пристао да предводи кијевску делегацију у преговорима контакт групе за регулисање ситуације у Донбасу, изјавио је и интервјуу за „РБК-Украјина“ да је спреман да прави компромисе у решавању сукоба.

Украјина: Спремни смо на компромисе како би окончали рат у Донбасу

„Постоји само једна мисија – да се оконча рат, како би у Украјини владао мир и како бисмо живели спокојно, без крви, ужаса, губитака и уништења. Моја мисија је да у Донбасу и Украјини буде мир. Учинићу све што могу да то постигнем. Правићемо компромисе“, изјавио је Кравчук, не прецизирајући о каквим конретно компромисима је реч.

Говорећи о посебном статусу Донбаса, бивши украјински председник је истакао да ће се залагати за прелазак са речи на „конкретна дела“. Он је објаснио да је то важно како би се успоставило управљање од којег ће људи, који тамо живе, имати корист, као и да ће људи осетити да су власници своје земље.

Раније је Кравчук у интервјуу за лист „Апостроф“ изјавио да би један од компромиса о Донбасу могао да буде стварање слободне економске зоне у региону. Истовремено, истакао је да се компромис о Донбасу не може односити на питање граница, суверенитета, губитка независности или територијалног интегритета Украјине.

Бивши председник Украјине Леонид Кучма престао је да ради у контакт групи за решавање сукоба у Донбасу. Касније је потпредседник украјинске владе и први заменик шефа украјинске делегације за Донбас у Минску Алексеј Резњиков изјавио да ће привремено предводити преговарачки процес, након одласка Кучме.

 

Спутњик

Коментари: