Америка намерава да издваја 300 милиона долара годишње за Украјину

Група сенатора, који представљају Републиканску и Демократску странку САД, поднела је предлог закона којим се предвиђа да се за војну помоћ Украјини издваја 300 милиона долара годишње, укључујући стављање на употребу убојитог оружја.

Америка намерава да издваја 300 милиона долара годишње за Украјину

Поред тога, сенатори предлажу издвајање четири милиона долара годишње за обуку украјинских официра.

Пентагон тренутно пружа војну помоћ Украјини у износу од отприлике 250 милиона долара годишње. Тиме сенатори желе да учврсте финансијске обавезе Вашингтона у виду посебног закона.

У документу се такође захтева да Бела кућа именује посебног изасланика за Украјину као представника САД у мировним преговорима у нормандијском формату и да олакша дијалог између земаља Црног мора.

Поред тога, предлог закона позива амерички Стејт Департмент да формира радну групу за Украјину са одговарајућим европским савезницима.

Раније је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила да САД плански повећавају своју војну помоћ Кијеву, покушавајући да учврсте свој утицај на одбрамбени сектор Украјине. Она је такође рекла да Америка погоршава сукоб у Донбасу тиме што испоручује оружје Кијеву.

Коментари: