Француски гигант постигао споразум о вакцини вредан више од две милијарде долара

Француска фармацеутска компанија „Санофи“ објавила је да је постигла споразум вредан 2,1 милијарду долара о снабдевању владе САД са 100 милиона доза њене експерименталне вакцине против вируса корона.

Француски гигант постигао споразум о вакцини вредан више од две милијарде долара

Овим, до сада најобимнијим споразумом, улагања администрације америчког председника Доналда Трампа у пројекте за вакцине против короне, премашила су осам милијарди долара.

„Светска потражња за вакцином која би помогла у спречавању Ковида-19 је огромна и ниједна вакцина или компанија неће бити у стању да сама на те захтеве одговори“, навео је у саопштењу Томас Триомф, извршни потпредседник „Санофи Пастера“, одељења француске компаније које се бави вакцинама.

Према постигнутом договору, „Санофи“ и њен партнер, британска фармацеутска компанија „ГлаксоСмитКлајн“, добиће средстава за клиничка испитивања, као и за саму производњу вакцине.

Из „Санофија“ наводе да договор укључује и могућност додатних 500 милиона доза вакцине, наводи „Њујорк тајмс“.

Француска компанија очекује да ће у септембру започети клиничка испитивања вакцине, а да би у првој половини следеће године могли да поднесу захтев за њено одобрење.

Коментари: