Захарова: Поновно отварање истраге о паду авиона Качинског – бесконачна фантазија

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је закључке нове истраге по питању пада авиона бившег пољског председника Леха Качинског оценивши да је све то постало „бесконачна фантазија по узору на књижевна дела америчког писца Вилијама Фокнера“.

Захарова: Поновно отварање истраге о паду авиона Качинског – бесконачна фантазија
Марија Захарова(фото:Лола Ђорђевић

„Ево баш сам прочитала наводе о томе да је пољска комисија у поновној истрази о паду авиона бившег председника Пољске Леха Качинског закључила да је узрок катастрофе био тротил, који је наводно подметнут у летелицу током ремонта у Русији. Морам да подсетим да истрагу спроводи комисија коју предводи бивши министар одбране Пољске Антони Мачеревич“, написала је Захарова на Фејсбуку.

Према њеним речима, ова поновна истрага представља ни мање ни више „Јокнапатафу“ (имагинарни округ у САД који је у својим делима створио амерички писац и нобеловац Вилијам Фокнер) савремене Пољске. Имагинаријум се прелио у реалност, ради се о бесконачној фантазији“, оценила је.

Захарова је посаветовала члановима пољске комисије да поново послушају комуникацију пилота пољског председничког авиона, како би сами себи појаснили неке ствари.

Авион Ту-154 пољског председника Леха Качинског пао је 2010. године приликом слетања на аеродром „Смоленск северни“. Погинуло је 96 људи Руски стручњаци су дошли до закључка да је, с обзиром на метеоролошке услове, капетан посаде требало да слети на резервни аеродром, али то није учинио. Авион се спуштао у условима лоше видљивости, што је довело до трагедије.

Пољска тражи од Русије да преда олупину авиона Ту-154. Амбасадор Русије у Пољској Сергеј Андрејев је изјавио да остаци летелице остају у Русији, јер пољска страна још није завршила истрагу.

Руске власти су у више наврата саопштиле да нису ни на који начин умешане у пад авиона, док је председник Владимир Путин све те оптужбе оценио као бесмислене.
Спутњик

Коментари: