БиХ, у јеку пандемије 600 младих отпутовало на студентски поход у Истанбул

Упркос повећању броја заражених коронавирусом и препорукама да се смањи број контаката, као и већа окупљања, из свих крајева БиХ готово 600 учесника студентског похода аутобусима кренуло за Истанбул.

На пут дуг више од 1.100 километара у једном смеру млади су се одлучили упркос коронавирусу и томе што ће много времена провести у затвореном простору окружени десетинама колега.

Аутобуси су кренули из Сарајева, Тузле, Зенице, Бихаћа, Бање Луке, Добоја, Какња и Високог, преноси Кликс.

Један од организатора Студентских похода Ахмед Нурковић уочи поласка из Сарајева рекао је да је ово 10. традиционални поход у Истанбул и да је ове године знатно мањи број учесника него раније.

„Прошле године нас је ишло 2.500. Због короне и свега, туризам је сада пао. Ми смо скупили око 600 учесника који су спремни да путују и у ово вријеме“, каже Нурковић.

На питање како ће се поштовати основне епидемиолошке мере током дугог путовања, Нурковић каже да су се организатори потрудили да испуне све препоруке кризног штаба.

Шест стотина младих на овом путовању ће боравити у наредних седам дана. Као што је казао један од организатора, ризик од оболевања постоји. Но посебно ће бити ризичан одређени период по повратку у БиХ и могућност ширења тзв. увозног вируса, с обзиром да су млади означени као најчешћи преносиоци, преноси Кликс.

Кликс