Више од 18 милиона заражених коронавирусом широм света, преминуло преко 688 хиљада људи

У свету је од почетка пандемије забележено више од 18 милиона случајева заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуло је преко 688 хиљада људи. Опоравило се више од 11,3 милиона особа. Највише заражених и преминулих има у САД, а велики број заражених свакодневно се бележи и у Бразилу и Индији.

Више од 18 милиона заражених коронавирусом широм света, преминуло преко 688 хиљада људи

Број преминулих од ковида-19 у Латинској Америци прешао је 200.000 и овај део света постаје све више епицентар пандемије коронавируса.

Осим САД, Бразил и Мексико имају већи број смртних случајева од других земаља, а заједно чак 70 одсто укупног броја преминулих у том делу света, известио је Ројтерс.

Власти у Бразилу су саопштиле да је почетком протекле недеље дневни број преминулих достигао рекордну бројку од 1.595, док су у Мексику јуче евидентирали рекордни дневни број смртних случајева – 784.

У аустралијској држави Викторија данас је проглашено стање катастрофе, а локалне власти уводе полицијски час током ноћи као најтежу, противепидемијску ванредну меру до сада.

Ројтерс извештава да је премијер државе Викторија Данијел Ендруз изјавио је да ће ванредне мере бити на снази шест недеља, до средине септембра, као и да ће у том периоду само један члан домаћинства имати одобрење да једном дневно одлази у набавке.

Грађани Мелбурна, у том периоду неће смети да се удаљавају више од пет километара од својих кућа.

У Јужној Кореји је потврђено још 30 случајева коронавируса. Од новооболелих, осам инфекција су локално пренете, док су остали заражени особе које су допутовале из иностранства, преноси АП.

У тој држави је дошло до повећања броја импортованих случајева инфекције, а многи од њих су јужнокорејски грађевински радници који су доптовали из Ирака и чланови посада руских теретних бродова. Здравствене власти саопштиле су да су увезени случајеви представљају мању опасност, јер за све који допутују из иностранства у Јужну Кореју важи двонедељни карантин. Укупан број инфицираних у Јужној Кореји је 14.366, а 301 особа је умрла од почетка пандемије коронавируса.

Број потврђених случајева коронавируса у Индији премашио је 1,75 милиона, пошто је у последња 24 сата инфицирано још 54.545 особа.  Министарство здравља Индије данас је саопштило да су од ковид-19 преминуле још 853 особе, тако да је укупан број умрлих од почетка пандемије 37.364.

Индија је по броју заражених коронавирусом на трећем месту у свету, после САД и Бразила. Само у јулу је у Индији је потврђено више од 1,1 милиона случајева коронавируса.

Кина је пријавила 49 нових случајева коронавируса, док их је дан раније било 45, саопштила је Национална здравствена комисија.

Од нових инфекција, 30 је у западном провинцији Синкјанг, три у североисточној провинцији Лијаонинг, а преосталих 16 су увезени случајеви, преноси Ројтерс. Кина је пријавила и 20 нових асимптоматских случајева, док их је дан раније било 23.

У Бразилу су у протекла 24 сата потврђена 45.392 нова случаја коронавируса, тако да је укупан број инфицираних 2,7 милиона, саопштило је министарство здравља те земље. Од коронавируса умрло је још 1.088 људи, а од почетка пандемије преминуле су укупно 93.563 особе, преноси Си-Ен-Ен.

У Колумбији је забележен највећи дневни пораст броја новозаражених коронавирусом – 10.673 случајева нове инфекције, а укупан број инфицираних је 306.181, саопштило је министарство здравља.

Од ковида-19 је умрло још 225 људи, што је најмањи број смртних случајева у последњих 10 дана. Укупан број преминулих од почетка пандемије је 10.330, преноси Си-Ен-Ен. Ванредно стање у Колумбији продужено је до 30. августа, али је у појединим деловима земље почело делимично отварање.

Јужноафричка Република регистровала је од почетка пандемије коронавируса више од пола милиона заражених, саопштило је у суботу јужноафричко Министарство здравља.

Како јавља Ројтерс, на афричком континенту је од почетка пандемије регистровано готово милион заражених коронавирусом.

Најразвијенија афричка земља регистровала је нових 10.107 случајева коронавируса, чиме је укупан број заражених достигао 503.290, наводи се у саопштењу јужноафричког министарства.

Више од три милиона људи тестирано је од почетка пандемије у Јужноафричкој Републици, која је пријавила свој први случај заразе коронавирусом пре пет месеци, додаје Ројтерс. У тој земљи су од почетка панедмије забележена и 8.153 смртна случаја повезана са коронавирусом.

Према Ројтерсовим подацима, у Африци је од почетка пандемије забележено 934.558 случајева корона вируса, 19.752 преминула од последица вируса и 585.567 пацијената који су се опоравили.

У Сједињеним Америчким Државама је, према подацима сајта wорлдометерс.цом забележено 4.764.318 случајева заразе коронавирусом, што је четвртина од укупног броја заражених у свету, а од ковида-19, болести коју вирус изазива, преминуло је 157.898 људи.

Светска здравствена организација (СЗО) је продужила за још три месеца стање глобалне приправности због пандемије коронавируса, саопштено је након седнице комитета за хитна питања СЗО, преноси Тас. Ово тело је најавило нову евалуацију ситуације за три месеца.

„Пандемија погађа човечанство једном у 100 година и њени ефекти ће се осећати у деценијама које следе“, указао је директор СЗО.

РТС

Коментари: