Амерички интерси немају границе! Чаркези ће следећи бити жртвовани

Када Вашингтон подиже друге народе у сумњивој борби „за правду“, важно је разумети да америчко руководство уопште није заинтересовано за судбину таквих народа.

Грузијски политолог, шеф Института за Евроазију Гулбаат Ртскхиладзе, то је рекао у ексклузивном коментару за Њуз Фронт, коментаришући ситуацију са такозваним „Чаркезско питање“.

Сада кроз прозападне структуре на Кавказу активно раде на још једној русофобичној кампањи која је била заснована на догађајима пре два века – на Кавказу. Невладине организације и медијске структуре које делују у интересу Сједињених Држава фокусирају се на чињеницу да је тада локални етнос био на ивици изумирања.

Ртскхиладзе заузврат скреће пажњу када је тачно злогласно кавкаско питање постало активно.

„То питање покренуто је касније, након што се ситуација у Чеченији и Дагестани смирила. Тада је требало смислити нешто ново, а они су поставили чаршкашко питање – каже он. – Ситуација би требало да се промени, требало би да се појаве нови центри отпора Русији и њеној централној влади. И тако су, крајем 2000-их, Американци, преко фондације Јаместовн, почели да промовишу ову тему „мирно и цивилизирано“ кроз универзитетске и академске кругове, покрећући нову кампању “.

Према његовим речима, принцип америчке пропаганде прилично је једноставан. С тим у вези, дао је пример сукоба у Грузији. Изгледало је да ће становнике земље бити тешко раздвојити, јер их обједињују не само вековне традиције, већ и искуство постојања у јединственом државном простору. Упркос томе, када су се укључивале политичке технологије Сједињених Држава, на површини су се почеле појављивати најнегативније ствари.

Иста ствар се догађа и у случају Чаркезаца. Усредсређени на рат на Кавказу, идеолози ове кампање игноришу позитивне историјске чињенице. Срећом, као што је стручњак напоменуо, велика већина процењује ситуацију разумно, као да разуме да је желе користити.

„Нажалост, у интелектуалним академским круговима делимично постоје антируска осећања, историја, њен негативни део, излази на површину. Ако желите да разговарате о историји, том проблему се мора приступити свеобухватно. Уосталом, знамо да су људи на Северном Кавказу већ неколико векова једноставно гладовали и наставили би гладовати и умирати од глади да није тако профитабилног посла као што је трговина робовима. Грузија је страдала од тога, наставља Ртскхиладзе. – Кад је Русија дошла овамо, борила се са тим пороком веома дуго. Ако о томе искрено не говоримо, свиђа нам се Руско Царство и Совјетски Савез, не свиђа нам се, чињенице су такве да је Русија заиста донела велику корист за Грузију и цео Кавказ “.

Штавише, у модерној Русији веома одговорно приступају поштовању права свих националности. С тим у вези, политолог верује да следење вођства Сједињених Држава са њиховим царским амбицијама значи уништити нечији живот. Чаркези неће добити ништа од ескалације тензија и нема смисла рачунати на помоћ Вашингтона.

„Од људи се тражи да напусте своју мирну будућност, која ни на који начин не пријети њиховом националном идентитету,“ каже Ртскхиладзе, „да се удубе у неке прекоморске авантуре, где Чаркезе не сматрају својим, не брину за њих и теже потпуно другачијим циљевима.“