НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА О КЕРУШИ ДЕНИ И 139 ДАНА ЛУТАЊА! Преживела је “Олују”, после 500 км шапице јој биле скроз крваве

Керуша Дена је након операције Олуја морала да пређе 500 километара како би пронашла своју породицу Радановић.

Цела прича о керуши Дени је почела у Петрињи, у граду близу Загреба, где су живели Радановићи. Они су 1991. године добили штене од комшије, а деца су му дала име. Међутим, четири године касније, “Олуја” је срушила њихов заједнички дом.

Керуша Дена је након операције Олуја морала да пређе 500 километара како би пронашла своју породицу Радановић, која је заједно са 280.000 Срба избегла из Хрватске у Србију. Туга целе породице била је огромна јер су живели у страху да Дену више никада неће видети, међутим, десило се чудо!

Прошло је већ 23 године од кобног догађаја у којем је убијено око 2.000 Срба. У Србији је данас Дан жалости поводом обележавања Дана сећања на страдање и прогон Срба у овој злочиначкој акцији.

Цела прича о керуши Дени је почела у Петрињи, у граду близу Загреба, где су живели Радановићи. Они су 1991. године добили штене од комшије, а деца су му дала име. Међутим, четири године касније, “Олуја” је срушила њихов заједнички дом.

Дена је остала у дворишту куће у Петрињи сама. Радановићи су се обрели у избегличнком центру у Руми, покушавајући да организују нормалан живот. Глава породице Милан се запослио као возач аутобуса и некако су састављали крај с крајем. Ипак, туга за Деном била је велика, и њихова срећа никада није била потпуна. Мислили су да је више никада неће видети.

Керуша Дена није мислила тако. Након након 139 дана лутања и пређених 500 километара од Петриње до Руме, успела да пронађе своје власнике који ниси у том егзодусу стигли да га поведу са собом.

Прошла је кроз градове Двор, Нови, Приједор, Бањалука, Прњавор, Дервента, Модрича, Брчко, Бијељина, Богатић, Сремска Митровица. На путу су јој се испречиле реке Уна, Сана, Врбас, Босна, Дрина, Сава. Препреке су биле мале каква је љубави која ју је вукла да пронађе своје власнике.

– Пред нову 1996. годину, тачно 22. децембра, у собу је утрчао син Горан и бескрајно узбуђен рекао: Мама, дошла нам је Дена! – испричала је прича Душанка, и додаје да у првом тренутку керушу није могла да препозна јер је много смршала, а шапе су јој биле крваве и без ноктију.

У Руми се Дена оштенила и донела на свет петоро кучића. Штенад су поклоњена Румљанима, а она је одлетела у Канаду са својим власницима. Нажалост, Дена је угинула, али Радовановићи и даље чувају њен пепео у свом дому.

Еспресо, АЛО