Црна Гора разматра отварање граница за регион

Заменик директора црногорског Института за јавно здравље Сенад Бегић изјавио је данас да та земља разматра отварање граница и услове за отварање граница према земљама региона.

Црна Гора разматра отварање граница за регион
Depositphotos

Он је то рекао на конференцији за новинаре одговарајући на питање зашто је дозвољен улазак у земљу држављанима Русије, а не Србије, с обзиром на то да је слична епидемиолошка ситуација у те две земље, преноси Блиц.

„Један од кључних параметара је број активних случајева на 100.000 становника, а други је кретање броја оболелих односно дугорочни трендови. Предлог за укључивање Русије на зелену листу је дошао од Оперативног штаба за туризам и Министарства туризма. Када се ради о региону, врло озбиљно разматрамо даље кораке када се ради о ажурирању листе. Ту не смемо заборавити потенцијалне бројеве људи који би дошли у Црну Гору и о томе се мора водити рачуна. Разматрамо отварање граница и услове под којима се границе могу отворити на начин који ће минимизирати епидемиолошки ризик по грађане Црне Горе“ – истакао је Бегић.

Он је, такође, додао да ће се на ажурираној листи наћи Украјина због боље епидемиолошке ситуације, као и да је Институт направио методологију сличну оној какву има Европска комисија.

РТРС

Коментари: