„Као Хирошима“ – десетине мртвих и хиљаде повређених у страховитим експлозијама у Бејруту

Најмање 50 особа погинуло, а више од 3.000 је повређено у стравичним експлозијама лучких складишта у Бејруту. Експлозије су изазвале огромну материјалну штету, читаво лучко подручје је сравњено, а удар је био толико моћан да се осетио и на Кипру, на удаљености од 240 километара.

У експлозијама које су поподне потресле Бејрут погинуло је најмање 50 људи, а више од 3.000 особа је повређено, саопштио је министар здравља Либана.

Страхује се да би биланс могао да буде још трагичнији, јер је велики број људи остао заробљен рушевинама околних зграда, изјавио је шеф либанског Црвеног крста Џорџ Кетанех.

Услед великог прилива повређених, болнице су приморане да лакше случајеве смештају на оближње паркинге.

Читаво лучко подручје сравњено је са земљом. Силина експлозија била је толика да је чак и бејрутски аеродром, 10 километара удаљен од града, претрпео велика оштећења.

„Као Хирошима и Нагасаки“

Спасилачке службе су на терену. Гувернер Бејрута Марван Абуд рекао је за Скај њуз да је тим ватрогасаца који се налазио на лицу места нестао после експлозије.

„Дошли су овде да се боре против ватре. Сада су нестали. Ово ме подсећа на оно шта се десило у Хирошими и Нагасакију. Никада нисам видео нешто овако катастрофално“, рекао је Абуд кроз плач.

Либански премијер Хасан Диаб прогласио је Дан жалости.

Експлозив у лучким магацинима

На снимцима са друштвених мрежа могу се видети две експлозије, од којих се подигао огроман облак дима, а удар је био толико јак да се осетио и на Кипру, на удаљености од 240 километара.

Стравичне експлозије потекле су из магацина у градској луци. Генерал мајор Абас Ибрахим, директор Државне безбедности, рекао је да се у складиштима налазио веома експлозивни материјал.

Агенцији Ројтерс два извора су рекла да се у магацинима налазио експлозив, а директор царине каже да је у луци биле усладиштене велике количине нитратних хемикалија, једне од главних компоненти експлозива.

Генерал Ибрахим такође је демантовао гласине да је Израел одговоран за експлозије, а израелски министар спољних послова Габи Ашкенази рекао је да је пожар највероватније захватио магацине.

Изрази саучешћа и понуде помоћи пристигле су од великог броја земаља, укључујући Француску, Велику Британију, ЕУ, САД, Египат, Израел…

РТС