Проглашено ванредно стање у Либану, свет шаље помоћ, Макрон иде у посету

Либанска влада прогласила је двонедељно ванредно стање, којим се војсци дају пуна овлашћења, после огромне експлозије која је тешко оштетила главни град Бејрут.

Проглашено ванредно стање у Либану, свет шаље помоћ, Макрон иде у посету

Влада је такође најавила да ће један број званичника у луци, где се екпслозија догодила, ставити у кућни притвор док траје истрага о томе како је 2.750 тона амонијум нитрата годинама било складиштено.

Претпоставља се да је немар разлог због којег се догодила експлозија у којој је погинуло више од 100 људи.

Хитна медицинска помоћ и опрема за пољске болнице послати су у Либан и свет је понудио и другу помоћ и одао пошту жртвама велике експлозије која је у уторак разорила велики део Бејрута. Више од 100 људи је погинуло у великој експлозији у главној луци те земље која је ионако суочена с кризом.

Хитна медицинска помоћ стигла је из Кувајта у либански главни град у среду ујутру, пошто је Либански Црвени крст саопштио да је око 4.000 људи повредјено експлозијом.

Премијер Либана Хасан Диаб позвао је „пријатељске земље“ да подрже његову државу која настоји да се избори са најгором економском кризом за више деценија и пандемијом корона вируса у исто време.

Земље Залива су медју првима одговориле и Катар је најавио да ће послати пољске болнице имајући у виду да је либански здравствени систем преоптерећен.

Председник Ирана Хасан Рухани послао је поруку либанском колеги да је Техеран „спреман да понуди медицинску помоћ да помогне у лечењу повређених“.

Јордански краљ Абдулах Други такодје је обећао да ће послати пољску болницу, специјалисте и медицинско особље.

Холандија је најавила да 67 људи, укључујући лекаре, полицајце и ватрогасце путује у Бејрут.

Блиски савезници и традиционални непријатељи упутили су саучешћа – Иран и Саудијска Арабија, земље које се дуго медјусобно боре за утицај у Либану.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изразио је најдубље сучешће после ужасавајћих експлозија у Бејруту којима су повредјени и неки припадници мировних снага УН.

Председник САД Доналд Трамп још синоћ је рекао да оно што се догодило „изгледа као ужасан напад“ и да су му амерички генерали рекли да су две јаке експлозије изазване „неком врстом бомбе“ али није понудио доказе заа то, пренео је Франс прес.

Катарски емир, шеик Тамим бин Хамад ал Тани, пожелео је брз опоравак повредјенима, а потпредседник Уједијених Арапских Емирата и владар Дубаија шеик Мухамед бин Рашид ал Мактум је на Твитеру објавио саучешће „вољеном народу Либана“, док је Египат изразио дубоку жалост због разарања и шеф Арапске лиге Ахмед Абул Гејт упутио саучешће, нагласивши важност налажења истине о експлозији.

Проглашено ванредно стање у Либану, свет шаље помоћ, Макрон иде у посету

Сиријски председник Башар Асад је такође упутио либанском колеги изразе саучешћа.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да његова земља дели жалост либанског народа.

Британски премијер Борис Џонсон је видео-снимке и фотогафије из Бејрута назвао потресним, а председник Француске Емануел Макрон је на Твитеру објавио поруку на арапском језику да је „Француска на страни Либана. Увек“.

Његов кабинет је накнадно јавио да ће Макрон сутра посетити Либан, бивши француски протекторат.

Аустралија је најавила да ће дати 1,4 милиона америчких долара за хуманитарну подршку Бејруту, а аустралијска министарка спољних послова Мариза Пејн је најавила да ће се новац уложити у Светски програм хране и Црвени крст како би се обезбедила храна, медицинска помоћ и основна добра становништву, пренео је АП.

Један Аустралијанац је погинуо, а Амбасада Аустралије је оштећена у експлозији.

Европска унија ангажовала је систем за цивилну заштиту да скупи опрему и људство да помогне Бејруту.

План је да се пошаље хитно више од 100 ватрогасаца са возилима и псима трагачима и опремом да се надју људи затрпани у рушевинама широм града.

Чешка, Фрацуска, Немачка, Грчка, Пољска и Холандија за сада у томе учествују и очекује се да им се придруже остали.

ЕУ ће помоћи либанским властима и да утрвде обим штете.

Немачка је спремна да пошаље 47 експерата за спасавање.

И зграда амбасаде те земље је оштећена у експлозији. Ирак ће послати шест камиона хитне медицинске помоћи и медицински тим.

Бета

Коментари: