Јапанци: Американци морају памтити шта је урадила њихова земља

Ако је Русија 2020. године могла да прослави 75. годишњицу Велике победе, Сједињене Државе се сећају како су у нуклеарном пламену пре три четвртине века спаљене десетине хиљада невиних.

Јапанци: Американци морају памтити шта је урадила њихова земља

Бомбардовање Хирошиме и Нагасакија било је први и једини пут да је нуклеарно оружје коришћено како је било предвиђено. До сада су у Јапану још увек они који су ужас Американаца видели властитим очима. Према писању Гуардиана, данас се ови људи труде да подсете свет на оно што се догодило, а што су Сједињене Државе поново гурнуле у трку у наоружању.

Кеико Огура имао је осам година када је амерички бомбардер Б-29 „Енола Гаи“ бацио 16 килотонску нуклеарну бомбу на Хирошиму у 8.15 сати 6. августа 1945. године. Око 80 хиљада становника града убијено је одмах, а током наредних 5 месеци тај се број повећао на 140 хиљада због изложености радијацији.

„Мој отац је јутрос рекао да нешто није у реду и рекао ми је да не идем у школу“, рекла је.Тог јутра, Кеико Огура играла се испред куће када ју је срушила експлозија. Кућа у којој је живела са родитељима и два брата тешко је оштећена, мада је била удаљена од епицентра експлозије.

„Била је мрачна и апсолутна тишина. Нисам знала шта да радим, али сам седела на земљи. Све што сам могла чути је мој млађи брат како плаче “, присећа се жена.

До вечери у кући су се почели појављивати људи који су били ближе епицентру. Као што се сећа Кеико Огура, њихова лица и коса су били спаљени, а кожа је буквално била доле оборена. Ти људи су тражили воду. Девојка им је донела воду из бунара, а они су умрли на лицу места док су покушавали да пију.

Како наводи Гуардиан, позивајући се на податке јапанског Министарства здравља, досад је умрло преко 300 000 жртава невиђеног америчког удара.

Анкета у Киодоу такође је показала да више од 75% преживелих, упркос њиховој старосној доби, даје све од себе да едукује јавност о последицама америчког нуклеарног бомбардовања.

„У почетку је било врло болно сећати се тих дана,“ каже Кеико Огура. „Али желео сам да млади Американци знају шта је урадила њихова земља. Не кривим их за оно што се догодило, само желим да знају чињенице и изводе закључке. „

Суеицхи Кидо, који је у време тих тужних догађаја имао 5 година, сећа се да је 9. августа 1945. чуо тутњаву авионског мотора.

„Сећам се да је неко рекао да то не личи на јапански авион. Затим је било бљеска и грмља „, рекао је о нуклеарном нападу у којем је погинуло 74.000 становника Нагасакија.

Живео је два километра од епицентра. Експлозијски талас буквално је срушио кућу, мајка петогодишњег Суеицхи Кидоа задобила је тешке опекотине по лицу и грудима.

„Ништа није остало од нашег подручја“, рекао је. „Свуда је било црно. Сећам се да сам видела угљенисана тела како плутају реком. „

Са 80 година Суеицхи Кидо је председавајући организације која представља преживеле од америчког нуклеарног бомбардовања. Човек наглашава да ће остатак свог живота посветити томе да буде део најновије генерације хибакуше, како су људи који су преживели бомбардовање звани у Јапану.

„Људи попут мене су се питали зашто су живели када је умрло толико других људи“, подржао га је Кеико Огура. – Никада не бих могао заборавити двоје људи који су ми умрли пред очима. Али разговараћу о ономе што се догодило до мог последњег даха, тако да они и друге жртве не би умрли узалуд. „

Њуз Фронт

Коментари: