Дански медији: Америци предстоји најдужа криза у историји

Америчкој економији која се увек брзо опоравља предстоји најдужа криза у њеној историји, пише дански лист Berlingske.

Дански медији: Америци предстоји најдужа криза у историји

Вирус корона је нанела тежак ударац Америци, пише аутор чланка. У другом кварталу године, америчка економија је имала највећи пад од послератовског периода: пад БДП је износио 32,9 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, наводи он.

Смањење економске активности и повећање стопе незапослености је највеће од тридесетих година прошлог века: смањени су приходи од пореза, док су расходи државе порасли. Смањена је и потрошња, пале су инвестиције у бизнис и грађевину, број нових захтева за добијање помоћи због незапослености поново расту, наводи се у тексту.

У марту су власти упутиле три хиљаде милијарди долара за подршку привреде, а у мају је Влада издвојила додатних 3 хиљаде милијарди долара. У јулу је почело да се говори о издвајању још једне хиљаде долари, подсећа аутор чланка.

Америка је увек имала добру отпорност, али овог пута ће, највероватније морати још ниже да падне у коронавирусни бездан, пре него што почне да се опоравља, закључио је лист.

Број откривених случајева вируса корона у САД за последња 24 часа порастао је за 57,6 хиљада људи и достигла 4.771.519 лица. Од овог броја, 156.839 људи је преминуло.

Спутник

Коментари: