Интерпол укинуо потерницу за црногорским бизнисменом Душком Кнежевићем због „преовлађујуће политичке димензије случаја“

Интерпол је повукао потерницу за црногорским бизнисменом Душком Кнежевићем и избрисао је из система, изјавио је за Танјуг сам Кнежевић у телефонском разговору из Лондона, где борави од фебруара прошле године, када је Црна Гора расписала црвену потерницу за њим.

Интерпол укинуо потерницу за црногорским бизнисменом Душком Кнежевићем због „преовлађујуће политичке димензије случаја“

„Сада сам слободан човек. Захвалан сам британском тиму мојих адвоката и Великој Британији као уређеној држави“, рекао је Кнежевић након што су га адвокати обавестили да је Интерпол повукао потерницу за њим, уз образложење, поред осталог, да „постоји преовлађујућа политичка димензија случаја“.

Кнежевић истиче да ће ова одлука бити „ветар у леђа“ црногорској опозицији против власти Мила Ђукановића.

Председник Атлас групе Душко Кнежевић не налази се више на Интерполовој црвеној потерници коју је за њим расписала Црна Гора, потврђено је агенцији Бета у круговима блиским одбеглом бизнисмену.

Вијести су објавиле да је Кнежевић поднео захтев којим се тражио укидање три потернице уз образложење да су у супротности са Интерполовом правном регулативом.

У документу у који су Вијести имале увид пише да је жалба усвојена и да су све три потернице укинуте и уклоњене из Интерполовог система.

У одлуци Комисије за контролу међународних потерница, како наводе Вијести, пише да „постоји преовлађујућа политичка димензија случаја и Интерпол би самим тим могао да послужи као средство за политички мотивисане активности, чиме би се негирала његова [Интерполова] неутралност…“ и да „… (Интерпол) закључује да информације достављене од стране црногорских власти не задовољавају Члан 3. Интерполовог статута“.

Спутник

Коментари: