Приштина данас усваја Нацрт закона о заштити вредности борбе тероритстичке ОВК

Посланици „косовске“ скупштине, према најавама, требало би данас да разматрају Нацрт закона о заштити борбе терористичке ОВК.

Приштина данас усваја Нацрт закона о заштити вредности борбе тероритстичке ОВК

 

Како се наводи у првом члану Нацрта, циљ закона је „заштита вредности борбе ОВК, која је својим пожртвовањем, ангажовањем дала непроцењиви допринос Ослободилачкој борби Косова и била одлучујући фактор за слободу и независност народа Косова“.

Законом се одређује и „институционална и грађанска обавеза за заштиту вредности борбе ОВК“, а како се наводи, ко не буде поштовао одредбе, биће кривично гоњен.

Чланом 6. се налаже Косовској влади да реагује у случају притвора или хапшења ветерана ОВК на основу налога власти у Београду.

„У случају притвора или хапшења ветерана ОВК, на основу међународних налога за хапшење које је издала Србија из политичких мотива, Влада Косова предузима потребне мере за заштиту ветерана и у року од пет дана мора писмено да обавести Скупштину о предузетим мерама“, пише у члану 6.

Наводи се да је сваки званичник и грађанин Косова дужан да поштује и штити ратне вредности утврђене тим законом, преноси Танјуг.

Закон о вредностима ОВК је предложила Демократска партија Косова још почетком 2018. године, а иако је против оснивача те странке Хашима Тачија и Кадрија Весељија, написана оптужница у Специјалном суду у Хагу, због сумње да су на челу ОВК починили ратне злочине, средином прошлог месеца косовска влада одобрила је Нацрт закона и упутила га скупштини на разматрање.

Коментари: