Либан захвалан Русији: Још увек нам треба помоћ братског народа

Либан је захвалан Русији на пруженој помоћи после велике експлозије у бејрутској луци и нада се да ће следећа фаза помоћи бити испорука руских грађевинских материјала, изјавио је либански амбасадор у Русији Шауки Бу Насар.

Либан захвалан Русији: Још увек нам треба помоћ братског народа

„Најпре желим да, у своје име, као амбасадор братске земље изразим захвалност Русији и председнику Владимиру Путину за саучешће и солидарност са либанским народом у ситуацији с катастрофом која се догодила. Такође, желим да захвалим за оперативну помоћ, коју је Руска Федерација послала у Либан. Она укључује пет авиона, којима су у земљу стигли лекови, стручњаци, мобилна болница, као и лабораторија за тестирање на вирус корона“, изјавио је Насар.

Према речима амбасадора, Бејрут се нада додатној помоћи Русије, поготово јер штета начињена граду, услед серије моћних експлозија, према прелиминарним проценама износи најмање 15 милијарди долара.

„Надамо се да ће Русија проширити своју помоћ и да ће следећи корак те помоћи представљати грађевински материјали, укључујући алуминијум, стакло, дрво и друге материјале“, рекао је он.

Поред тога, либански дипломата је истакао да је услед експлозија у луци у потпуности уништен важан силос за жито, те је Либану сада потребна помоћ у житарицама.

„То подразумева житарице и пшеницу за пружање прве помоћи жртвама, посебно јер је лука, која је у потпуности разорена у Бејруту, главна у Либану – 70 одсто свих увезених производа је пролазило кроз њу“, подсетио је амбасадор.

У Бејруту је у четвртак такође почела са радом мобилна болница, коју су поставили припадници руског Министарства за ванредне ситуације на територији једног од највећих фудбалског стадиона „Рафик Харири“, који се налази на пет километара од епицентра експлозије.

Либану су помоћ понудиле бројне земље, укључујући Израел и Француску, док су Русија, Катар и Ирак послале мобилне болнице у Бејрут. Светска здравствена организација је саопштила да шаље лекове и хируршке сетове, а Италија је упутила либанској престоници авион са хуманитарном помоћи.

 

Спутњик

Коментари: