Русија одреаговала на забрану Тик Тока у САД: Ужасан пример нелојалне конкуренције

Одлука америчких власти по питању кинеске апликације за дељење видео садржаја Тик Ток представља ужасан пример нелојалне конкуренције, саопштено је из руског Министарства иностраних послова.

Русија одреаговала на забрану Тик Тока у САД: Ужасан пример нелојалне конкуренције

Како се наводи, ради се о жестоким рестриктивним мерама Америке према једној од најкрупнијих друштвених мрежа чиме Вашингтон крши широк дијапазон међународних обавеза по питању осигурања слободе говора и права на информацију, као и слободу избора, наводи се.

Поред тога, све забране Вашингтона засноване су на недоказаним оптужбама чиме се врши агресивно приморавање кинеске компаније Бајтденс да прода ту друштвену мрежу компанији која је у америчком власништву, наводи руско Министарство.

С тим у вези Москва позива Вашингтон да размотри методе борбе за очување монопола америчких ИТ гиганата на међународној сцени друштвених мрежа.

Подсетимо, Председник САД-а Доналд Трамп потписао је јуче наредбе којима ће се забранити америчке трансакције с кинеским компанијама БајтДенс, власником апликације Тик Ток за дељење видео садржаја, и Тенцентом, оператором апликације за размену порука ВиЧет.

Извршне наредбе, које ступају на снагу за 45 дана, уследиле су након што је Трампова администрација саопштила ове седмице да је појачала напоре за елиминисање „непоузданих“ кинеских апликација из америчких дигиталних мрежа и назвала Тик Ток и ВиЧет „озбиљним претњама“.

 

Спутњик

Коментари: