Хуавеј обуставља производњу чипова због америчких санкција

Кинески технолошки гигант „Хуавеј“ суочава се са несташицом чипова за процесоре паметних телефона због америчких санкција и биће приморан да обустави производњу својих најнапреднијих чипова, рекао је један од директора компаније Ричард Ју.

Хуавеј обуставља производњу чипова због америчких санкција

Према његовим речима, производња чипа „Кирин“, који је дизајнирао „Хуавеј“ биће обустављена 15. септембра јер је за њихову производњу неопходна америчка технологија.

Додао је да компанија није у могућности да направи сопствене чипове.

„То је за нас велики губитак. Овогодишња генерација ‘Хуавеијевих’ чипова ‘Кирин’ могла би да буде последња“, рекао је Ју, пренела је агенција АП.

„Хуавеј технолоџис“, једна од највећих произвођача паметних телефона и опреме за мрежу нашао се у центру тензија између САД и Кине око безбедности и технологије, у које је укључена и кинеска апликација Тик-Ток.

Вашингтон је „Хуавеју“ онемогућио приступ компонентама произведеним у САД, као сервисима за мобилне телефоне, као што је Гугле мјузик.

Санкције су пооштрене у мају, када је Бела кућа забранила добављачима широм света да користе америчку технологију у производњи компонената за „Хуавеј“.

 

Спутњик

Коментари: