Сећање на жртве Нагасакија: 75 година од америчког нуклеарног напада

У јапанском граду Нагасакију обележена је 75.годишњица од америчког нуклеарног бомбардовања у Другом светском рату.

Сећање на жртве Нагасакија: 75 година од америчког нуклеарног напада

Тачно у 11.02 по локалним времену, у истом часу када је пре 75 година амерички бомбардер Б-29 испустио атомску бомбу на Нагасаки, преживели америчког нуклеарног бомбардовања и бројне званице, одали су минутом ћутања пошту свим жртвама.

Градоначелник Нагасакија и преживели тог трагичног, разарајућег догађаја упутили су апел светским лидерима да се више ангажују како би атомско оружје било забрањено у целом свету.

У бомбардовању Нагасакија 9. августа 1945. погинуло је 70.000 људи, а само три дана пре тога, прва атомска бомба бачена је на Хирошиму и однела чак 140.000 људских живота.

Шест дана касније, 15. августа 1945. године, Јапан је потписао капитулацију, чиме је окончан Други светски рат.

Многи преживели су оболели од канцерогених и других болести јер су били изложени радијацији и лошим условима живота у разореном, послератном Јапану.

Градоначелник Нагасакија Томихиза Тауе прочитао је мировну декларацију у којој је изразио забринутост због нуклеарне претње.

Он је затражио и од владе Јапана да хитно приступи споразуму о забрани нуклеарног наоружавања, оценивши да свету прети све већа опасност од нуклеарног сукоба, пренео је Танјуг.

 

 

Коментари: