Бајден позвао Лукашенка да се уздржи од насиља над демонстрантима

Демократски председнички кандидат Џо Бајден предложио је „транспарентно“ бројање гласова на председничким изборима у Белорусији и позвао председника Александра Лукашенка да се уздржи од насиља над демонстрантима.

Бајден позвао Лукашенка да се уздржи од насиља над демонстрантима
Александар Лукашенко (фото: Лола Ђорђевић)

„Подржавам оне који позивају на транспарентно и тачно пребројавање гласова и ослобађање свих политичких затвореника. Такође позивам председника Лукашенка да поштује права мирних демонстраната и уздржи се од даљег насиља“, наводи се у писаној Бајденовој изјави.

Коментаришући догађаје у Белорусији, Бајден је критиковао Лукашенка.

„Белоруски народ захтева да се њихов глас чује, након 26 година систематске репресије под режимом председника Александра Лукашенка. После председничких избора, препуних намештања, грађани мирно протестују захтевајући тачан број гласова, а дочекују их специјалне снаге са шок-бомбама, сузавцем и гуменим мецима“, додао је Бајден.

Он је истакао да је Лукашенков режим укинуо приступ интернету, ухапсио демонстранте и независне новинаре и покушао да ућутка стране посматраче. То не личи на поступке политичког лидера који је уверен да је победио на фер изборима.

Према његовим речима, захваљујући новинарима и активистима „сада знамо истину о нападима режима на демократију које себи дозвољава режим“.

Мишљење америчких конгресмена и сенатора

Председник Одбора за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса Елиот Енгел и лидер републиканаца у Одбору Мајкл Макол су у вези са нередима позвали белоруске власти да зауставе „бесмислено насиље“.

„Дубоко смо узнемирени бруталним хапшењима и разбијањем мирних демонстраната, демократских активиста и новинара од стране белоруских власти, како у војној униформи. Уместо избора, који су од почетка били намештени, белоруски народ заслужује да изабере свог представника и да оствари своја основна права без страха и насиља“, истиче се у изјави Енгела и Макола.

Председавајући Одбора за обавештајне службе Представничког дома, демократски конгресмен Адам Шиф, позвао је демократске земље широм света да подрже протесте у Белорусији.

„(Режим у) Белорусију називају најдуготрајнијом диктатуром у Европи под бруталном и корумпираном владавином (председника Александра) Лукашенка. После још једних намештених избора, Белоруси мирно позивају на слободу и демократију. Америка и демократије широм света морају да их подрже“, написао је Шиф на свом налогу на Твитеру.

​Старији демократа Одбора за спољне послове Сената Роберт Менендес предложио је поновно пребројавање гласова или одржавање нових избора у Белорусији.

„Ако се ово насиље и напад на демократију наставе, очекујем да Сједињене Америчке Државе и Европа брзо уведу санкције (белоруском председнику Александру) Лукашенку и његовим сарадницима“, додао је Менендес.

Са своје стране, сенатор Џим Риш позвао је Лукашенка да дозволи поновно пребројавање гласова и поднесе оставку, ако се покаже да је није поново изабран.

„Он мора одмах да оконча борбу против медија, искључивање интернета, хапшења и насиље над онима који траже другачији пут за Белорусију. Мирна предаја власти је од виталног значаја за будућност Белорусије и њен суверенитет“, истакао је Риш.

Ситуација у Белорусији

У Белорусији су 9. августа одржани председнички избори. Према ажурираним подацима Централне изборне комисије, актуелни председник Александар Лукашенко освојио је 80,08 одсто гласова. Лукашенко је на челу земље више од 26 година.

Након затварања бирачких места 9. августа у многим белоруским градовима почели су масовни неодобрени протести. Демонстранти у центру Минска поставили су барикаде од канти за смеће. Полиција је испалила сузавац, водене топове и шок-бомбе на њих и потиснула демонстранте из центра града.

Спутњик

Коментари: