Грузија сад нема времена за Абхазију и Јужну Осетију, а ево и зашто

Неуспешна иницијатива „Корак ка бољој будућности“, која је подразумевала бројне контроверзне склоности према становницима Абхазије и Јужне Осетије, постала је „последњи пуни корак“ Грузије на путу ка решавању сукоба.
Грузија сад нема времена за Абхазију и Јужну Осетију, а ево и зашто

Гиорги Мчедлисхвили, запосленик Универзитета Европе говорио је о томе у коментару на радио станицу Глас Америке.

Програм „Корак до боље будућности“ представљен је у Тбилисију пре две године. Тада су је подржале Сједињене Државе, као и земље Европске уније. Програм је укључивао либерализацију трговинских односа са Абхазијом и Јужном Осетијом; стварање додатних образовних могућности; путовање без виза у ЕУ. У пракси се програм показао нереалнијим, па је убрзо заборављен.

Мчедлисхвили, пак, тврди да проблем уопште није у томе што само Грузијци имају проблема са путовањем у ЕУ и трговином, а образовне иницијативе нису оствариве због језичке баријере. Према његовим речима, грузијске власти су потрошиле много енергије на унутрашњу политичку конфронтацију.

„Грузија је прво потрошила много снаге и енергије, као и политичких ресурса на председничке изборе. Тада је почело политичко сукоб око тзв. Гавриловскаја ноћ [антируски протести у јуну 2019.]. Тада је почела предизборна кампања пред новембарске парламентарне изборе “, објаснио је Мчедлисхвили.

Признао је да сада и Грузија и њени „западни партнери“ немају времена за Абхазију и Јужну Осетију.

Коментари: