ЕУ: Избори у Белорусији нису били поштени, разматрамо мере против Минска

Председнички избори у Белорусији нису били ни слободни ни поштени, Европска унија пажљиво следи за развојем ситуације у тој земљи и разматра могућност увођења мера против лица који су одговорни за разна кршења норми, наводи се у саопштењу шефа ЕУ дипломатије Жозепа Борела.

„Власти у Белорусији су применили непропорцијалну и неприхватљиву силу, Поред тога, извештаји локалних посматрача показали су да избори нису били у складу са међународним нормама. Управо из тог угла ћемо и оцењивати потезе белоруске власти по питању решавања актуелне ситуације и изанализирати односе ЕУ са Белорусијом. То може да укључује, између осталог, и увођење одређених мера против лице који су одговорни за насиље, неоснована хапшења и лажирање изборних резултата“, наводи се.

У саопштењу Борела истиче се да без прогреса у Белорусији по питању људских права и владавине права односи Брисела и Минска могу да се погоршају.

По том питању огласила се и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен која је на свом Твитер налогу написала да избори у Белорусији нису били поштени, да је насиље које се спроводи у тој земљи недопустиво, те да ће ЕУ преиспитати односе са Минском и предузети адекватне мере против људи који су за то одговорни.

Она је такође поздравила изјаву Жозепа Борела по питању избора у Белорусији поновивши његов став да избори у Белорусији „нису били ни слободни, ни поштени“.

Подсетимо, 9. августа су у Белорусији одржани председнички избори. Према званичним подацима Централне изборне комисије, актуелни председник Александар Лукашенко освојио је 80,08% гласова. На челу државе се налази већ 26 година.

У ноћи 9. августа у многим белоруским градовима су почели непријављени масовни протести. Демонстранти су у центру Минска поставили барикаде од контејнера за смеће. Полиција је против њих користила сузавац, водене топове и светлеће гранате и потиснула их из центра града. Након опозиционог скупа приведено је 3.000 људи, повређено је њих око 100, а погинулих није било, саопштио је МУП Белорусије.

Спутњик