Кон: Чудо се очекује од вакцине, а чуда углавном нема

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је, поводом епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, да би стварање колективног имунитета без вакцинације трајало више година, па се од вакцине много очекује.

Кон: Чудо се очекује од вакцине, а чуда углавном нема
Фото: Принтскрин Јутјуб

„Упозоравајуће је да се чудо очекује од вакцине, а чуда углавном нема“, рекао је за РТС др Кон.

Он је указао да и вакцина која дође „неће давати баш најбезбеднију и најсигурнију заштиту“, али да је то тренутно „најбоље што свет може да очекује“.

Поводом вакцине коју је регистровала Русија, др Кон каже да имамо Агенцију за лекове и медицинска средства која крајње активно прати сва истраживања.

„Нико још није овде поднео захтев за регистрацију вакцине. Имамо врло јасне прописе по том питању. Опрезност по питању безбедности вакцина је нужна. Присутан је и притисак да вакцина што пре буде доступна и сад ту треба наћи најбоље решење“, казао је др Кон.

Он је констатовао и да тихо задовољство тренутном епидемиолошком сликом постоји, али да је далеко од тога да смо у повољној ситуацији.

Како је напоменуо, бројеви још увек показују да нигде немамо „нулу“.

„Јуче је Кикинда мало излетела, био је нешто већи број случајева. То само показује да смо ми у једној несигурној епидемиолошкој ситуацији и да ће тако бити док год је вируса“, навео је др Кон.

Он је поново упозорио да је довољно једно славље или било какво окупљање, на којем може да дође до озбиљнијег преноса вируса, да изазове неочекиван скок броја заражених.

„Сада смо опрезнији са прогнозама из једноставног разлога — очекивали смо током лета значајан пад преношења и оболевања, а догодило се управо обрнуто и то је доста уздрмало не само нас, него и читав свет“, казао је Кон.

Спутњик

Коментари: