Пољска жели да се ЕУ посвети дешавањима у Белорусији

Европска унија ће разговарати о покушају државног удара у Белорусији уз учешће министара вањских послова држава чланица Заједнице.
Пољска жели да се ЕУ посвети дешавањима у Белорусији

Ово је најавило у среду, 12. августа, пољско Министарство спољних послова.

„Као одговор на захтев Пољске, овог петка министри спољних послова земаља ЕУ одржаће посебну видео-конференцију на којој ће разговарати о ситуацији у Белорусији“, саопштили су дипломатски званичници.

Састанак са видеоконференцијом заказан је за петак. Поред немира у Белорусији, министри ће разговарати о ситуацији у Либану и Венецуели.

Покушај државног удара у Белорусији

У недељу, 9. августа, у Белорусији су одржани председнички избори након којих је победио Александар Лукашенко. Западне земље, за које је белоруски лидер дуго био препрека, нису стале на резултате гласања. Као резултат тога, у Белорусији су избили унапред планирани нереди.

Покушаји полицијских службеника да држе ситуацију под контролом претворили су се у сукоб с радикалима. Истовремено, западни медији, активно покривајући протесте, фокусирају се посебно на акције безбедносних снага против „мирних“ демонстраната, као што је то било током државног удара у Украјини 2014. године.

Тренутно су европске земље, заједно са Сједињеним Државама, на страни демонстраната. Они одбијају да признају резултате избора. Штаб Светлане Тикхановске, вође прозападне опозиције, раније је објавио да се припрема за дугорочне протесте чији је циљ свргавање владе. Тикхановскаиа је синоћ отпутовала у Литванију, објавивши видео поруку о томе зашто је одлучила да побегне. У исто време, њени сарадници су почели да тврде да је жалба наводно снимљена под притиском.

Коментари: