Помпео упозорио Праг: Руске компаније у Чешкој могу поткопати независност земље

Значајније учешће Русије у изградњи стратешке инфраструктуре у Чешкој може поткопати независност те земље, рекао је амерички државни секретар Мајк Помпео, који је допутовао у званичну посету Прагу.
Помпео упозорио Праг: Руске компаније у Чешкој могу поткопати независност земље

Током састанка са премијером Чешке Андрејом Бабишем, Помпео је подсетио да је један од кандидата за учешће на тендеру за изградњу новог енергетског блока на нуклеарној електрани „Дуковани“ која се налази на југоистоку Чешке – америчка компанија „Вестингхаус“.

Поред тога, САД су спремне да сарађују са Чешком и када се ради о набавци других врста енергетских сировина, додао је амерички државни секретар.

Пријаву за учешће на тендеру за изградњу енергетског блока на чешкој нуклеарној електрани поднела је и руска компанија „Росатом“.

„Поједине земље, конкретно Русија, могле би искористити стратешку инфраструктуру како би покушале да утичу на ситуацију у Чешкој, да поткопају њену независност. Предлажемо вашој земљи наше технологије и сарадњу – и у нуклеарној сфери и када је реч о гасу и мобилним мрежама. Од вас зависи какве ћете партнере изабрати“, рекао је Помпео.

Он је додао да постоји могућност за побољшање односа између САД и Русије, као и да треба тражити и искористити сваку могућност која се за то пружи.

Спутњик

Коментари: