Шиптари су својим потезима преузели Македонију! (ФОТО)

Министар унутрашњих послова Северне Македоније Агим Нухио данас је на свом фејсбук профилу објавио фотографију на којој се види нови амблем македонске полиције исписан и на албанском језику.
Шиптари су својим потезима преузели Македонију! (ФОТО)

На униформи македонске полиције до сада су били коришћени само македонски језик и ћирилично писмо, као и исписано на енглеском језику „полис” (полице).

Данас је министар Нухиу потписао нове нормативне акте за амблеме полицијских униформи и на албанском језику.

„Потписали смо нормативне акте за амблеме полицијских униформи и на албанском језику. Саобраћајној полицији, граничној, хеликоптерској јединици за полицијска задужења, јединици за специјална задужења”, навео је Нухиу.

Македонски МУП након фејсбук објаве Нухиуа о увођењу двојезичних униформи за полицију саопштило је да је реч о законској обавези коју министарство мора да реализује.

„У Закону за коришћење језика у Северној Македонији у члану један је утврђено да на целој територији Републике Северне Македоније и у њеним међународним односима службен језик је македонски језик и његово ћирилско писмо. У наставку истог члана утврђује се да је други језик, онај који говоре најмање 20 одсто грађана (албански језик) такође службен језик, као и његово писмо, у складу са овим законом”, наводи се у саопштењу МУП, преноси Танјуг.

У складу са чланом осам став три наведеног закона наглашава се да униформа полиције, ватрогасаца, здравља у Скопљу и у општинама у којима најмање 20 одсто од грађана говоре службени језик различит од македонско језика, написани су на македонском језику и његовог ћирилског писма, као и на језику који говоре најмање 20 одсто грађана Северне Македоније и његовог писма.

ИЗВОРPolitika.rs

Коментари: