Асад открио како ће Сирија одговорити на америчке санкције

Последње једностране санкције САД против Сирије у оквиру закона „Цезар“ наставак су дугогодишње блокаде, а одговор на то треба да буде раст производње и самостално задовољавање потреба земље, рекао је председник Сирије Башар Асад.

Асад открио како ће Сирија одговорити на америчке санкције

„Закон ‘Цезар’ није изузетак и не разликује се од онога што му је претходило у фазама блокаде, која наноси велику штету сиријском народу…Ефикасан одговор на блокаду треба да буде раст производње и фокусирање на самосталном задовољавању потреба земље“ – рекао је Асад.

Према његовим речима, „Америци је неопходно присуство ИСИЛ-а у региону“, а законом „Цезар“ изражавају своју подршку терористима.

Говорећи о мерама за спас националне валуте, Асад је истакао да сиријска власт „има нетрадиционално решење“ о коме је још рано говорити.

„Морамо уклонити препреке за инвестирање. Неопходно је подржати мале инвестиције“ – рекао је председник Сирије.

Асад је истакао да је пољопривреда у тренутној ситуацији најмоћније средство за подршку сиријске екојномије.

„Због тога је неопходно развијати производњу, како би се смањио увоз“ – истакао је Асад.

Крајем 2019. године председник САД Доналд Трамп потписао је закон, познат под именом“ Цезар“. Санкције су ступиле на снагу 1. јуна и дотакле су практично све секторе економије Сирије. Санкциони списак је био проширен 17. јуна. Под рестриктивне мере се нашло 14 особа, укључујући супругу председника Сирије Асму Асад и њену сестру Бушру, као и 21 организацију. Касније су санкције уведене и против сина лидера Сирије.

РТРС

Коментари: