Харадинајева позива на блокаду Београда: Србија треба да клечи пред Албанцима!

После стављања на дневни ред тзв. Закона о вредностима ОВK, из Приштине стижу нове провокације.

Министарка спољних послова владе у Приштини Мељиза Харадинај Стубла изјавила је да представници Приштине треба да се повуку из дијалога све док Београд не повуче Интерполове потернице за припадницима бивше ОВK.

У последњих седам дана у Турској и Албанији накратко су приведени борци ОВK Имри Иљази и Муртез Kастрати, по потерницама Интерпола, а на захтев српског правосуђа. Приштински аналитичар за безбедност Нуредин Ибиши оценио је да “прогон бивших припадника ОВK долази као резултат неефикасности косовских институција”, које не успевају да учлане Kосово у Интепрол.

Позив Мељизе Стубла на блокаду разговора са Београдом, само је један у низу потеза Приштине, који стављају клипове у точкове једва покренутом бриселском дијалогу. Непосредно пре тога подигла се бура због закона којим се, практично, забрањује да било ко говори о неделима терористичке ОВK. Осим из Србије, осуде тог закона настављају да стижу и из света. После представника САД, Немачке и Швајцарске, реаговала је и Kанцеларија ЕУ у Приштини. Они су позвали приштинске власти да преиспитају неке од одредаба овог закона, које, како су навели, “подривају и кажњавају слободу изражавања, као важан елемент основних европских вредности и права”.

У објави Kанцеларије ЕУ у Приштини на “Фејсбуку”, стоји да ће, уколико буде усвојен у тренутном облику, “овај закон подрити локалне и међународне напоре за ојачавање поштовања основних права на Kосову”.

Донедавни председник Одбора за KиМ у Скупштини Србије Милован Дрецун оценио је да је циљ спорног закона забрана говора против ОВK и да ће “тај ефекат застрашивања донети одређени резултат”:

„Предлогом закона поручено је српском народу, али и потенцијалним сведоцима, да не говоре против припадника ОВK. Видећемо да ли ће сада неки сведоци променити исказе.“

Председник Александар Вучић раније је рекао да ће Српска листа на KиМ морати да се оштро супротстави доношењу овог закона.

РАСПРАВА У ЧЕТВРТАK

Упркос противљењу међународних представника на KиМ, предлог закона о “вредностима ОВK” уврштен је у дневни ред косовске скупштине на седници одржаној у петак, а расправа о њему биће настављена у четвртак.

Ало