Католичка црква у Белорусији се отворено залаже за „Мајдан“

Епископ Католичке цркве у Белорусији изјавио је да су „некоректно бројани гласови“ на изборима.

Католичка црква у Белорусији се отворено залаже за "Мајдан"

Како пише познати православни блогер Александар Вознесенски, католици Украјине су се већ у пуној снази придружили белоруском Маидану. Неки га већ директно називају – то је Маидан.

„Директор Кредо Николај Мишовски, који је 2013. активно учествовао на Маидану у Украјини, и чак успео да отпутује на различите Маидане које подржава Европа да би се тамо проверили, сада активно развија тему Белорусије и каже да се„ он солидарише са Белорусима и жели да пара не пухне звиждуком – једноставно речено, да се тренутак народне конфронтације и свргавања владе и даље одвија, “ написао је Вознесенски на својој Фејсбук страници.

Према „Синдикату православних новинара“, владика Витебски Римокатоличке цркве Олег Буткевич објавио је апел грађанима Белорусије у вези са масовним протестима који су захватили земљу после председничких избора, у којима је прогласио „не сасвим тачно пребројавање гласова“ и позвао да тражи истину.

„Другим речима, потребно је бар уговорити нове изборе, а у најбољем случају прогласити нелегитимност Лукашенка. Пре два месеца, када су католици покренули покрет са паролама о неприхватљивости изборне преваре, одмах сам рекао да, изгледа, иде на Маидан. католици су користили потпуно исте схеме пре Маида у 2004. години у Украјини “, сматра Вознесенски.

Њуз Фронт

Коментари: