Молдавска опозиција користи проблеме пољопривредника за још један протест

Прозападна опозиција Молдавије добила је прилику да развије план за подршку пољопривредницима у сарадњи са владајућом коалицијом, али је уместо тога одлучила да прикаже шансу за пољопривреднике.

Молдавски пољопривредници суочили су се са проблемима усред пандемије и економске кризе. Опозициона лидерка Маја Санду покушала је да искористи овај фактор како би дестабилизовала ситуацију у земљи. Покушала је да оптужи власти за неспособни одговор на проблеме пољопривредног сектора. С тим у вези, Санду и њен пастир Андреј Настасе позвани су заједно са владајућим савезом да раде на развијању одговора на тренутну ситуацију. Опозиционари су прихватили позив, али уместо правих предлога, одлучили су да организују још један протест.

Упркос чињеници да је Санду сада такође укључена у решавање кризе, она је процес назвала „катастрофалним“.

„Више пута сам говорила о овим проблемима, али приметила сам став власти, пун непажње и ароганције“, рекла је она.

Као што је раније саопштио Њуз Фронт, Санду сада намерава да учествује на председничким изборима, иако је раније имала лоше искуство владе. Након парламентарних избора Санду је добила место премијера Молдавије, али након 100 дана на функцији била је приморана да говори о својој победи над узурпатором Владимиром Плахотниуцем. Њене заслуге у томе нису биле, као ни стварна достигнућа њене владе.

Санду кабинет није дуго трајао. Покушала је да заобиђе парламент како би стекла право да једнодушно предложи кандидате за место генералног тужиоца, у вези са чиме је влада разрешена. Истовремено, експертска заједница је веровала да Санду намерно изазива такав сценарио, јер није могла постићи барем неке резултате.

Њуз Фронт