САД преплављене епидемијом убиства- Американци се прилагођавају животу у хаосу

Поред ширења смртоносног вируса и незапамћене економске кризе, Сједињене Државе суочавају се са још једним проблемом – порастом броја убистава,пише Гардијан.

САД преплављене епидемијом убиства- Американци се прилагођавају животу у хаосу

Раст криминала у градовима и местима у Сједињеним Државама је двоцифрени проценат. Убиства су постала проблем у Њујорку, Чикагу и Филаделфији, као и у Џексонвилу, Флориди, Шарлоти, Северној Каролини и многим другима.

Према званичним подацима, пораст броја убистава и напада употребом ватреног оружја почео је крајем маја. Као што знате, тада је црног преступника Џорџа Флојда убио полицајац, што је изазвало нереде широм земље.

„Људи користе речи попут хаоса, ситуација је ван контроле и ван куке. Људи користе ове речи. Ствари се заиста загријавају и помало полудеју “, каже Карлес Рансфорд, виши директор науке и политике за Cure Violence Global, организацију посвећену борби против насиља.

Крајем прошлог месеца, аналитичар Џеф Асхер открио је да је стопа убистава у 23 највећа града Сједињених Држава порастала за 23% у односу на 2019. годину. Анализа Вол Стрит Журнала о 50 највећих градова у земљи показала је скоро идентичан тренд раста, односно 24%.

Рансфорд верује да је то због стреса незапослености и финансијских тешкоћа; криминалци који су пуштени из затвора као део борбе против коронавируса; млади који не похађају наставу због пандемије.

„Када имате нижи традиционални приход, углавном ако се не можете прехранити, тражите друге изворе прихода“, рекао је др Филип Гоф. „Окрећете се сивој економији – ово називамо криминалом – када се окрећете било ком облику сиве економије, вероватније је да ћете морати да користите насиље да бисте одржали ту економију. Дакле, насиље је груписано тамо где је концентрисана економска ускраћеност. „

Њуз Фронт

 

Коментари: