Бивши адвокат ФБИ-ја признао фалсификовање документа о „Трамповој завери са Русијом“

Бивши адвокат Федералног истражног бироа (ФБИ) Кевин Клајнсмит признао је да је фалсификовао документа о случају против окружења америчког председника Доналда Трампа, саопштио је телевизијски канал „Фокс њуз“. Пресуда ће бити објављена 10. децембра.

© AP PHOTO / ALEX BRANDON
Амерички председник Доналд Трамп рачуна на други мандат у Белој кући

Генерални испектор Министарства правде оптужио је Клајнсмита за фалсификовање и-мејла у вези са бившим сарадником штаба Картера Пејџа. Са своје стране, Клајнсмит је изјавио да Пејџ није сарађивао са обавештајним службама земље, када је у ствари у прошлости давао информације Централној обавештајној агенцији. На основу те изјаве, Министарство правде је одобрило праћење Пејџа са налогом који је издао тајни суд.

Републиканци из Сената истражују околности праћења Пејџа и других бивших сарадника Трамповог штаба. Праћење је вршено у оквиру истраге гласина о Трамповим „руским везама“, чије су постојање Бела кућа и Кремљ негирали, а специјални тужилац Роберт Мулер није потврдио након двогодишње истраге.

Он је поднео кривичну пријаву против бројних Трампових бивших сарадника и пријатеља, али се оптужбе се нису тицале наводне „завере с Русијом“. Против Пејџа нису биле подигнуте оптужнице.

Случај Клајнсмита је први кривични случај након што је је извештај генералног инспектора критиковао ФБИ због метода вођења „истраге о Русији“.

Доказ о лову на вештице?

Амерички председник Доналд Трaмп дуго је тврдио да су истраге о руском утицају и надзор његове кампање политички мотивисани, а истрагу је назвао „ловом на вештице“. Међутим, није сигурно да ће Клајнсмитова кривица, уколико се то догоди, подупрети његове оптужбе. Према „Њујорк тајмсу“, тужиоци не намеравају да саопште да су поступци бившег адвоката ФБИ-ја део плана у већој завери.

Спутник