Масовно бекство из Хрватске: Британци у стампеду

рватску последњих дана масовно напуштају туристи, а према наводима тамошњих медија на делу је прави егзодус. У финишу, ионако слабе турустичке сезоне због пандемије вируса корона, Хрватску напушта на хиљаде странаца. Највише Британаца јер је њихова земља ставила Хрватску на ризичну листу.

Британски туристи похрлили су на хрватске аеродроме како би се вратили кући пре истека рока који им гарантује да по доласку у Велику Британију неће морати у обавезни двонедељни карантин.

Сцене којима су се прошлог викенда могле видети на аеродромима и лукама у Француској у петак се могу видети на аеродрому у Сплиту јер је британска влада као рок за повратак својих држављана одредила суботу 22. август.

„Ако се у Велику Британију вратите после 4:00 сата у суботу мораћете у самоизолацију на 14 дана“, гласи упутство Министарства саобраћаја Велике Британије.

„Дејли мејл“ пише да се у Хрватској у овом тренутку налази око 20.000 британских туриста.

Велика Британија скинула је Хрватску, Аустрију и Тринидад и Тобаго са листе земаља у које се сме путовати без обавезног карантина по повратку. Одлуку је донела након што су све три земље забележиле пораст броја заражених ковидом 19.

Како би задовољили велику потражњу која је настала након одлуке о томе да се Хрватска уврсти на „црвену листу“ земаља, компанија „Бритиш ерлајнс“ данас ће на сва три хрватска аеродрома саобраћати са авионима типа А321НЕО, преноси „Јутарњи лист“.

„Бритиш ерлајнс“ , иначе, према Загребу, Сплиту и Дубровнику саобраћа авионима мањег капацитета.

Осим авиона А321НЕО, према Лондону ће полетети и три „Изи џета“ и авион „Виз ера“. Са дубровачког аеродрома планиран је полазак и додатних авиона.

Дарија Реић, представница Хрватске туристичке заједнице у Великој Британији, рекла је да стављање Хрватске на тзв. црвену листу „разочаравајуће“ док је градоначелник Дубровника Мато Франковић рекао да је тај град још увек сигуран за туристе.

„Надам се да ће Британци који желе да дођу у Дубровник то и учинити, Дубровник је сигуран град када је реч о Ковиду 19“, рекао је он.

Франковић је додао да су британски туристи почели да отказују доласке чим се сазнало да ће Хрватска доспети на британску „црвену листу“.

 

Спутњик