Слуцки: Ситуација с Наваљним подсећа на режирану кампању

Развој ситуације око Наваљног у светлу јучерашње изјаве немачких власти све више подсећа на инсценирану кампању. Руски амбасадор у Немачкој још није добио ниједан разумљив и документован доказ о верзији немачких лекара о тровању Наваљног, без обзира на то, на различитим нивоима, укључујући и на парламентарном нивоу, из Русије чујемо гласне захтеве за објашњењима и позиве на ограничавање сарадње у оквиру Северни ток -2 .

„Мој колега, председник спољнополитичког одбора Бундестага, Норберт Ротген, отворено каже да ће „завршетак пројекта бити озбиљна мотивација за Москву“. „Снови о стратешком партнерству са Русијом морају се коначно напустити. Одговор мора бити тежак “, рекао је немачкој штампи.

 

Само да поставимо питање одговор на шта? Као и у случају „случаја Скрипаљ“, руској страни још увек нису представљени докази, као у случају  Скрипа1, видимо наизглед унапред планирану ланчану реакцију. Упућивање на чињеницу да у земљи као што је Немачка опције са неоснованим оптужбама једноставно неће успети, извините, нису у потпуности доследне. Као што се сећамо, ни једна европска престоница, која је у знак солидарности са Лондоном протерала руске дипломате 2018. године (укључујући и Берлин), није добила стварне доказе о умешаности Русије у тровање Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије (и не само врло вероватно). представљени. Поред тога, хемичари се подсмевају изјавама да је блогер наводно био изложен отровној супстанци из групе Новичок. Нема група или породица „Новичока“, кажу руски стручњаци.

То јест, у ствари, пред светском заједницом поново покушавају да одиграју представу са циљем да још једном дискредитују Руску Федерацију и промовишу нечије економске интересе. Питање: да ли је Берлину заиста потребно? Или је неко хитно морао да помери фокус са америчко-немачке конфронтације око Северног Тока-2 и изгледа за размену „санкционих љубазности“? Овде одговоре треба дефинитивно тражити не у Русији.

Још једном наглашавам: Москва је спремна на свим нивоима да сарађује са Берлином, још увек чекамо писмо као одговор на одговарајући захтев Генералног тужилаштва Руске Федерације и конкретне документарне закључке немачких лекара о држави Алексеја Наваљног. Нека му Бог подари брз опоравак!

Леонид Слуцки